Spelen is een essentieel onderdeel van het leven. Het is een manier om te leren, plezier te hebben en verbinding te maken met anderen. Het belang van spelen wordt vaak onderschat. Maar het geeft zoveel kracht en waarde in ons leven, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

Voor kinderen

Voor kinderen is spelen niet alleen leuk, maar ook cruciaal voor hun ontwikkeling. Door te spelen stimuleren ze hun verbeeldingskracht, creativiteit en sociale vaardigheden. Kinderen leren via het spel om samen te werken, problemen op te lossen en emoties te uiten. Spelenderwijs leren ze ook over de wereld om hen heen en ontwikkelen ze belangrijke cognitieve en motorische vaardigheden.
Vaak worden kinderen overladen met schoolwerk, buitenschoolse activiteiten en schermtijd, waardoor er steeds minder ruimte is voor vrij spel. Het is belangrijk om kinderen de kans te geven om te spelen, zowel binnen als buiten, zonder al te veel regels of structuur. Op die manier kunnen ze hun eigen interesses volgen en ontdekken wat zij fijn vinden.

Pim Vermeiren spelfilosoof in Studiona

Voor volwassenen

Niet alleen kinderen kunnen profiteren van de kracht van spel, ook volwassenen kunnen er veel baat bij hebben. Veel volwassenen zijn echter verleerd te spelen. Naarmate we ouder worden, verschuiven de prioriteiten en ervaren we meer verantwoordelijkheden en verplichtingen. Hierdoor blijft er vaak weinig (priori)tijd en ruimte over voor het spelen. Activiteiten die we als kind als vanzelfsprekend werden beschouwd, worden als minder belangrijk gezien. Het is belangrijk om te onthouden dat spelen niet alleen voor kinderen is. Het is een natuurlijk gegeven en wat ons gelukkig en ontspannen kan maken.

Onszelf toe te laten om te spelen kan helpen om stress te verminderen, ons in contact te brengen met onze creatieve kant en ons te helpen om te gaan met uitdagingen in het dagelijks leven. Het is daarom goed om af en toe bewust tijd vrij te maken om te spelen en het innerlijke kind weer naar boven te halen. Het kan ons helpen om los te laten, plezier te maken en het innerlijke kind in onszelf te omarmen.

Dus laten we meer ruimte maken voor spelen in ons leven! Of het nu gaat om een potje voetbal in het park, een spelletjesavond met vrienden of gewoon wat tijd doorbrengen met creatieve bezigheden. Spelen heeft de kracht om ons te verbinden, te ontspannen en te laten stralen. Dus laten we samen op ontdekkingstocht gaan naar onze creativiteit en laten we ons innerlijke kind weer helemaal tot leven komen!