Beeld Tim Dirven (DeMorgen)

Kinder psycholoog Klaar Hammenecker en kinder- en jeugdpsychiater Binu Singh vertellen in een interview van DeMorgen over de overspannenheid van ouders en het belang van de eerste duizend dagen baby en puber.

‘Soms zeg ik tegen mijn kind: ik ben geen perfecte mama. Ik ben aan het leren een mama te zijn van een puber van jouw leeftijd. Dan zie ik zijn mondhoek zachtjes omhoog krullen.’ – Binu Singh

Kinderen zijn als een spiegel van hun ouders – ze pikken niet alleen hun gewoontes en taalgebruik op, maar ook hun emoties. ‘Kinderen worden zelf bang als ze hun ouders zien stressen’, stellen deze experts over opvoeden. Ze delen in het interview hun visie op hoe stress bij ouders invloed heeft op kinderen en hoe ouders hier het beste mee om kunnen gaan.

Binu Singh spreekt over de gelijkenissen van de allerjongste kinderen en adolescenten: ‘(Ze hebben beiden) De behoefte aan een hechte band met je ouders en de behoefte om de wereld en jezelf te ontdekken. Ik vergelijk het met een huis bouwen. In hersenonderzoek zien we dat er in de eerste duizend dagen en in de puberteit letterlijk nieuwe structuren gebouwd worden. Tijdens de eerste duizend dagen worden de fundamenten gelegd. In de puberteit wordt er verbouwd. Maar bouwen en verbouwen is stresserend. Baby’s en tieners hebben daarom meer behoefte aan ouders die hen helpen om hun emoties en stress te reguleren. Wij zijn de Werfleiders die in de gaten houden in grote lijnen of alles goed loopt.’

Een van de belangrijkste punten die naar voren komt is het belang van zelfzorg bij ouders. Door goed voor zichzelf te zorgen, kunnen ouders hun eigen stressniveau verlagen en daarmee ook het stressniveau van hun kinderen. Dit betekent onder andere voldoende rust nemen, gezond eten, regelmatig bewegen en tijd maken voor ontspanning.

Daarnaast wordt benadrukt dat communicatie cruciaal is in het omgaan met stress in het gezin. Door open en eerlijk met elkaar te praten over gevoelens en emoties, kunnen ouders en kinderen beter begrijpen waar de stress vandaan komt en hoe ze hier samen mee om kunnen gaan.

Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen stressniveaus en de invloed die dit heeft op hun kinderen. Door actief te werken aan het verminderen van stress en open te communiceren binnen het gezin, kunnen ouders een veilige en gezonde omgeving creëren voor hun kinderen om in op te groeien.

Wil je verder lezen over dit thema? Dat kan op DeMorgen

Heb je vragen over ons aanbod of wil je meer weten over hoe wij kunnen helpen bij jouw opvoedingsvraagstukken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze deuren staan altijd open voor een persoonlijk gesprek bij info@studiodna.be