Wat als school moeilijk is?

Niet elk kind past binnen het klassieke onderwijssysteem. Wanneer school niet loopt zoals gehoopt, kan dat voor zowel het kind als voor de ouder of begeleider frustrerend en belastend zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat elk kind zijn eigen tempo en behoeften heeft. Hieronder ontdek je wat je kan doen om een kind te ondersteunen en alternatieven te verkennen.

1. Luister en observeer

Probeer te begrijpen waar de moeilijkheden zitten. Vind je kind de leerstof te moeilijk of juist te makkelijk? Speelt er iets op sociaal vlak? Of is de schoolomgeving te prikkelrijk? Door open gesprekken en goed te observeren, krijg je meer inzicht in wat je kind nodig heeft.

2. Blijf in gesprek met de school

School en ouders zijn partners in de ontwikkeling van een kind. Bespreek je zorgen met de leerkracht, het zorgteam of het CLB. Vraag welke aanpassingen mogelijk zijn, zoals extra ondersteuning, een individueel traject of een time-out moment.

3. Ondersteun het leren op een speelse manier

Leren hoeft niet altijd uit boeken te komen. Maak het leuk en praktisch: Lees samen boeken die aansluiten bij hun interesses. Gebruik educatieve apps of spelletjes. Stimuleer creativiteit via tekenen, muziek of verhalen schrijven.

4. Zorg voor emotionele ondersteuning

Schoolproblemen kunnen het zelfvertrouwen van een kind aantasten. Geef erkenning aan hun gevoelens en benadruk hun kwaliteiten buiten de schoolse prestaties. Een kind is zoveel meer dan zijn rapportcijfers!

5. Vertrouw op het groeiproces

Niet elk kind volgt de standaardweg en dat is oké. Het belangrijkste is dat een kind zich begrepen en gesteund voelt. Met de juiste begeleiding en een open blik is er altijd een pad waarop een kind tot bloei kan komen.

6. Kijk naar alternatieve leertrajecten

Wanneer school een uitdaging vormt, is het essentieel om te weten dat alternatieven en ondersteuningen beschikbaar zijn om je kind te helpen groeien en bloeien! Creatieve therapie en alternatieve leertrajecten Creatieve therapieën, zoals beeldende therapie, muziektherapie of dramatherapie, bieden kinderen en jongeren de kans om hun emoties en ervaringen op een non-verbale manier te uiten. Deze benadering kan helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het verwerken van moeilijke situaties.

Daarnaast bestaan er alternatieve leertrajecten die inspelen op de individuele noden van het kind, waardoor ze in een aangepast tempo en omgeving kunnen leren.

Ondersteunende initiatieven in Antwerpen

In Antwerpen zijn er diverse organisaties die jongeren ondersteunen wanneer school moeilijk verloopt:

  • StudioDNA: Biedt naast coaching en therapie, een schoolvervangend programma aan voor kinderen die tijdelijk niet naar school kunnen. Ze creëren een veilige en creatieve leeromgeving waarin kinderen op hun eigen tempo kunnen groeien.
  • TEJO (Therapie voor Jongeren): Deze organisatie biedt gratis en anoniem, laagdrempelige therapeutische ondersteuning voor jongeren tussen 10 en 20 jaar. Ze werken met vrijwillige therapeuten en hanteren korte wachttijden.
  • JAC (Jongeren Advies Centrum): JAC is er voor jongeren die vragen hebben of nood hebben aan een gesprek. Ze bieden gratis en anonieme hulp aan jongeren tot en met 25 jaar.
  • Trawant: Biedt intensieve begeleiding aan jongeren die het moeilijk hebben op school. Ze werken samen met ouders, leerkrachten en CLB om jongeren te ondersteunen en te begeleiden naar een positief schooltraject.
  • Kompanjon vzw: Deze organisatie biedt studieondersteuning aan huis voor kinderen en jongeren die het moeilijk hebben op school en opgroeien in een kwetsbare context. Ze werken nauw samen met scholen en gezinnen om de leerprestaties en het welzijn van de jongere te verbeteren.
  • De Kade: Ondersteunt kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen op het vlak van onderwijs en zorg. Ze bieden multidisciplinair onderzoek en therapie op maat aan om kinderen te helpen zich maximaal te ontplooien.

Wanneer het klassieke onderwijssysteem niet aansluit bij de behoeften van je kind, zijn er tal van alternatieven en ondersteunende initiatieven beschikbaar. Het is belangrijk om samen met je kind te zoeken naar de juiste aanpak en ondersteuning, zodat het kan groeien en bloeien op een manier die bij hem of haar past. Aarzel niet om contact op te nemen met bovengenoemde organisaties voor meer informatie of begeleiding.

Wil je graag samen bekijken wat mogelijk is voor jouw kind? Neem gerust contact op met StudioDNA of een van de andere ondersteunende initiatieven. Samen zoeken we naar de beste weg! info@studiodna.be