Individuele creatieve therapie | Coaching

Hoe je het ook wil uitdrukken, zo zullen wij naar jou luisteren

Met creatieve therapie geef je – op een creatieve manier – uiting aan wat er in jou leeft, vastzit, nood heeft aan naar buiten komen. Zonder dat je het in woorden hoeft uit te drukken. Jij kiest hoe je het wil uitdrukken. En wij – als creatieve therapeuten – luisteren naar jou.

beeldende therapie in studiodna
beeldentherapie studiodna
studiodna ondersteund gezinnen en individuen
muziektherapie sessie

De nadruk ligt op doen en ervaren

Creatieve therapie is een proces dat in jou een proces op gang brengt. Een proces dat je inzichten geeft, je toont wat je nodig hebt. Creatieve therapie toont en leert jou hoe je bepaalde aspecten van jezelf, van je ervaringen en hoe je er tegenover staat, kan veranderen. Je ontdekt en ervaart ‘dit ben ik’ en ‘zo wil ik worden’, op een veilige manier, samen met je creatieve therapeut. En dat via een bepaald creatief kunstmedium. Je kiest uit:

  • Beeld
  • Dans en beweging
  • Drama
  • Muziek

De nadruk ligt op doen en ervaren en minder op praten. Op een creatieve manier – creatief betekent iets nieuws maken, creëren, bedenken – ontdek en verken je jouw eigenheid, jouw mogelijkheden en obstakels.

Vragen over creatieve therapie? Overweeg je om creatieve therapie bij ons te volgen? Bespreek je graag welke vorm van creatieve therapie het best bij jou past?
Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Stuur ons een e-mail of bel +32 (0)478 24 71 70

Ervaring of creatief talent is niet nodig!

Belangrijk om te benadrukken: je hoeft geen ervaring of creatief talent te hebben om te kiezen voor creatieve therapie. Het resultaat, hetgeen je maakt is op zich niet belangrijk: het hoeft niet mooi te zijn of artistiek waarde te hebben. Het gaat om het doen, de ervaring, beleven, het proces en wat het met je doet.

Wat houden deze specifieke vormen van creatieve therapie in? Lees het hieronder.

beeldende therapie in studiodna

Beeldende therapie: de spiegelende kracht van het beeld

In beeldende therapie ga je tekenen, boetseren, schilderen met allerlei materialen. Tijdens dat creatief proces geef je vorm aan je eigen persoonlijk verhaal. Je komt je emoties tegen, je kan en mag ze uiten, beleven en verwerken.

Omdat je met allerlei materialen werkt, ondervind en onderzoek je mogelijkheden, obstakels en oplossingen. Je krijgt meer zicht op jezelf, dat wat je bezighoudt, jouw gevoelens, je gedachten, je gedrag, je grenzen, je mogelijkheden, waar je tegenaan loopt, welke keuzes je maakt en hoe je ermee omgaat.

Samen met je creatief therapeut neem je waar wat je brengt en ontwikkel je je eigen beeldtaal. Waar woorden te kort schieten, zegt een beeld meer dan duizend woorden. Je creatie vertelt je verhaal.

Je krijgt inzicht in je patronen en komt dichter tot je zelf. Via het materiaal en wat je maakt en creëert, kom je via je lichaam, je handen en je geest in contact met je gevoelens. Denken, voelen en maken vormen in beeldende therapie met elkaar verbonden. Al voelend en al makend kom je dichter tot jezelf.

Muziektherapie: muziek raakt, draagt en zet in beweging

Muziektherapie kan op heel wat gebieden ondersteunen. Denk aan emotionele of sociale moeilijkheden, rouwverwerking, identiteitsontwikkeling, hechtingsmoeilijkheden, taalontwikkeling. Muziektherapie brengt bij iedereen een proces op gang, ook zonder woorden. We maken samen muziek of we luisteren ernaar.

Samen met je creatief therapeut maak je zelf muziek of luister je naar muziek. Muziek is een universele taal die iedereen verstaat. Je hoeft geen muzikale voorkennis te hebben of notenleer gevolgd te hebben. Muziek weerspiegelt wat vanbinnen leeft en geeft er vorm aan.

Muziek zet een proces in beweging. Een kleine stap in de ontwikkeling, een moment van eigenwaarde, een mens die openbloeit.

muziektherapie in studiodna
studiodna ondersteund gezinnen en individuen

Bewegingstherapie: dans en beweging

  • Kamp je met lichamelijke klachten waar de reguliere gezondheidszorg geen antwoord voor heeft?
  • Heb je veel fysieke klachten gerelateerd aan stress?
  • Ervaar je veel spanning in je lichaam die soepel bewegen in de weg staat?
  • Heb je het gevoel dat je het contact met je lichaam verloren bent?

Met beweging en dans gaan we op zoek naar een nieuwe, gezonde verbinding met je lichaam. In onze sessies verbinden we beweging en ademhaling. Zo verbeteren we je lichaamsbewustzijn, houding, coördinatie en flexibiliteit. Zo creëren we harmonie en balans.
De positieve energie en de stroom van de ademhaling en beweging zullen je helpen je levendiger en vitaler te voelen en een gevoel van rust en kalmte te vinden.
Door samen deze bewegingservaringen te delen, creëren we positieve vibes om te helen, te groeien, het evenwicht te herstellen en het leven ten volle te leven.

We kijken naar patronen die verband houden met je klachten. Via bewegen en dansen verkennen we die patronen en ontdekken we nieuwe mogelijkheden om er mee om te gaan en om ze te veranderen. We staan ook stil bij de mentale en emotionele moeilijkheden die je ondervindt door je klachten.

Speltherapie: creativiteit in tandem met persoonlijke ontwikkeling.

Speltherapie vertrekt vanuit ons innerlijk kind – dat in ieder van ons aanwezig is. Ons innerlijk kind staat voor spontaniteit, creativiteit, verbinding met onszelf en anderen. Kwetsbaarheid en kindse kwaliteiten gaan hand in hand. Door te spelen, spreken we de taal van ons innerlijke kind. We zetten dit stuk van onszelf centraal en geven het een stem.
Vaak gaat dit over oude of diepliggende gedragingen die we ontwikkelden op jonge leeftijd en lang met ons meedragen. Wanneer die gedragingen niet meer nuttig zijn, kan het moeilijk zijn om ze los te laten of te veranderen. En dat ten koste van onszelf. Tijdens het spelen worden deze patronen zichtbaar in het systeem van een individu, groep of organisatie en kunnen we leren ze los te laten of ze een plaats te geven.

speltherapie in studiodn

Systemisch spelen

Systemisch spelen is een vorm van experiential learning door spel en combineert fantasierijk rollenspel met systemisch werk. Op die manier komen we bij een magische plek: de plek waar een stok uit het bos een zwaard wordt in de handen van een kind. Dat kind leeft in ieder van ons. Samen geven we al spelend vorm aan elkaars innerlijke fantasiewereld en maken we ons systeem helder en werkbaar.

Een sessie begint met verbeeldend rollenspel. We creëren een fantasiewereld in groep en vervolgens individuele spelpersonages die een plek innemen in deze wereld. Denk maar aan een krijger of een tovenaar, steeds geïnspireerd op wat we meemaken in ons dagelijkse leven. Op die manier vertalen we real-life situaties naar een fantasy scenario en kunnen we er op een veilige en onbevangen manier naar kijken. Met behulp van systemisch werk, geven we deze scenario’s weer in de ruimte en maken zo de diepliggende dynamieken werkbaar in het systeem van een persoon, team of organisatie.
Grenzen zetten en de waarheid spreken, dingen vanuit een andere invalshoek bekijken, een levensvisie uitwerken of dichter bij je innerlijke kind komen: dat zijn allemaal redenen om deel te nemen aan een sessie.
Voor bedrijven zijn een of meerder sessies ideaal om snel en diepgaand kennis te maken met een nieuw teamlid en hem/haar te integreren in de werking. Ook voor nieuwe teams of bij de start van een project neemt dit proces een dankbare plek in. Het creëert een open en helder draagvlak voor het werkverloop.

Dramatherapie

Bij dramatherapie experimenteren we op een creatieve en speelse manier met emoties en gedrag. We brengen beweging in je denken, voelen en handelen waardoor je klachten verdwijnen of verminderen.

We creëren een veilige situatie waarin je kan experimenteren met nieuwe situaties, emoties, rollen of interacties tussen mensen. Spel, fantasie en ‘doen alsof’ staan centraal.
Tijdens het spel ervaar je nieuwe emoties en inzichten. Dat is het mechanisme waar dramatherapie gebruik van maakt.

dramatherapie in studiodna

Vragen over creatieve therapie? Overweeg je om creatieve therapie bij ons te volgen? Bespreek je graag welke vorm van creatieve therapie het best bij jou past?
Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Stuur ons een e-mail of bel +32 (0)478 24 71 70