In het groot hoekpand in de Zandstraat naast de kerk van Zoersel opent deze week Studio DNA. Het gaat om een groepspraktijk waar creatieve therapie centraal staat. Oprichtster Isabelle Dierckx uit Zoersel is zelf beeldend therapeute en kijkt al uit naar de kruisbestuiving met collega’s.

Vleesgroothandel Der Kinderen, een nagelstudio, een kapperszaak: het gebouw op de hoek van de Zandstraat en de Schoolstraat vlak naast het pad dat naar het Heemmuseum leidt, kende al verschillende invullingen. Sinds kort brandt er ’s avonds een lichtbak met een abstract en kleurrijk logo dat de nieuwsgierigheid prikkelt. Studio DNA is een verwijzing naar de bouwsteentjes die elke mens uniek maakt.

Binnen valt op dat het gebouw veel ruimer is dan de straatzijde doet vermoeden, met drie grote mooie ruimtes met warme draperieën die voor een huiselijke sfeer zorgen. Initiatiefnemers Isabelle Dierckx en haar man Bart Van de Cloot gaven het pand al een make-over. Bart is projectmanager in de horeca terwijl Isabelle al twintig jaar als beeldend therapeute verbonden is aan PC Bethanië. Ze heeft ook nog een eigen thuispraktijk in Sint-Antonius.

“Die combinatie van mijn werk in het psychiatrisch centrum en de eigen praktijk vind ik nog altijd heel fijn, maar de eigen praktijk is wel vrij eenzaam”, zegt Dierckx. “Zeker in de coronaperiode viel me dat harder op. Ook Bart had wel zin in een extra uitdaging. Dus kochten we dit pand om het creatief therapeutisch aanbod uit te breiden zodat er een interessante kruisbestuiving kan ontstaan met collega’s. Bart kan hier trainingen geven in zijn vakgebied.”

Zo’n groepspraktijk voor creatieve therapie en projecten is vrij uniek in de regio. Het koppel viel voor de centrale ligging vlak naast de kerk, wat meteen inspeelt op de vermaatschappelijking van de zorg. “Tussen de mensen, met mensen: dat is de uitdaging. Terwijl op veel plaatsen de beperkingen van de mensen worden benadrukt, benadrukken wij de mogelijkheden. We beogen een heel breed aanbod voor personen tussen 0 en 99 jaar.”

Studio DNA wil samenwerken met zorginstellingen en scholengemeenschappen uit de omgeving, maar ook gewoon met inwoners uit de buurt. “Iedereen is vandaag wel eens de weg kwijt. De wereld en relaties zijn complex. Bij Studio DNA sta je niet alleen. Door het groepsaanbod willen we de prijzen van de therapie drukken.”

Creatieve therapie bestaat in veel disciplines. Studio DNA wil zowel een aanbod op het vlak van muziek, drama, beeld, beweging, woord als spel aanbieden. Het eerste aanbod staat al online maar zal de komende weken nog uitbreiden. Katrijn Janssens, muziektherapeute in het bijzonder onderwijs, begint deze week met sessies voor jonge ouders met hun kindjes tussen 0 en 6 jaar. “Ik droom bijvoorbeeld ook al om iets met dementerenden te doen, en iets rond rouw.” Ook Isabelle Dierckx start deze maand al haar beeldend aanbod op en krijgt later waarschijnlijk nog versterking van collega Elise Goos.

Joris Peeters gaat als schrijfcoach autobiografisch schrijven, kortverhalen schrijven en schrijfmeditaties geven. “Schrijven zie ik enerzijds als een vorm van ontspanning, maar ook als een manier om tot jezelf te komen”, zegt Joris. “Dat geldt voor alle creatieve therapievormen. De ene persoon heeft meer affiniteit met muziek, de andere met drama. Sommige mensen zeggen ‘Ik teken, dus ik besta.’ Bij anderen is dat ‘Ik zing, dus ik besta.’ En zo vindt iedereen bij Studio DNA wel een stem om zich te kunnen uitdrukken.”

Karrie Donovan zal het bewegingsluik op zich nemen en Evi Slangen de speltherapie. Er komt ook een aanbod van yoga en mindfulness. Wie zelf meent een bijdrage tot Studio DNA te kunnen leveren, mag zich altijd melden. “We dromen nog al van een donkere kamer voor fotografie, boekvoorstellingen of aperitiefconcerten. Studio DNA moet een plek van leven, verbinden en ontmoeten worden voor een ruime doelgroep.”

Krantenartikel onder deze link: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210810_96258107