Koppel opent groepspraktijk in Zandstraat: “‘StudioDNA’ is zoals een laboratorium. Er ontstaan mogelijkheden, maar het kan ook ploffen en knallen”

Het hoekpand langs de Zandstraat onder de kerktoren van Zoersel heeft een nieuwe invulling gekregen. Een groepspraktijk voor creatieve therapie heeft er deze week haar deuren geopend. “Hier zullen ongetwijfeld hele mooie dingen gemaakt worden, maar creativiteit draait eigenlijk rond oplossingen vinden voor situaties waar je tegenaan loopt”, aldus initiatiefneemster Isabelle Dierckx.

Al twintig jaar is Isabelle als beeldend therapeute actief in het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië in Sint-Antonius Zoersel. “Bij beeldende therapie maak je via handelingen en ervaringen contact met de innerlijke belevingswereld. Dat zorgt voor nieuwe informatie, die heel sturende gedachten zoals angsten of een beperkt zelfvertrouwen gaan beïnvloeden. Als je bijvoorbeeld altijd met potlood en lat tekent, omdat dat voor controle zorgt, smeren we eens met verf. Deze nieuwe gewaarwording doet je beseffen dat je dat ook kan.”

Isabelle had tot voor kort een eigen praktijk in Sint-Antonius Zoersel. “Je bent altijd wel bezig met mensen, maar het werken op zich is een geïsoleerde, solitaire job”, zegt de beeldend therapeute. Door de alsmaar groeiende zorgvraag werd het heel druk voor Isabelle, terwijl haar man Bart Van de Cloot als projectmanager horeca maar weinig om handen had vanwege de coronacrisis. “Rond de kerstperiode kregen we het idee een groepspraktijk op te starten rond creatieve therapie, wat eigenlijk een mix is van het artistieke en het therapeutische. Meer dan de klassieke zorg heeft het oog voor mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

Als een laboratorium

Zo ontstond in tijden van corona het concept voor StudioDNA, wat verwijst naar de unieke bouwstenen van de mens. Isabelle en Bart vonden hiervoor een geschikt pand langs de Zandstraat op het kruispunt met de Schoolstraat, het weggetje langs de kerk richting de achterpoort van De Kiekeboes. “Centraal in het dorp. Voor een praktijk voor en met mensen kan de ligging niet beter”, zegt Isabelle.

Verschil­len­de vormen van creatieve therapie zitten hier onder één dak. Dat zorgt voor een interessan­te kruisbe­stui­ving

Isabelle Dierckx, initiatiefneemster StudioDNA

Het koppel toverde de drie zaaltjes in het gebouw om tot gezellige, warme ruimtes. Die geven een plaats aan beeld, muziek, woord, beweging, spel… “Verschillende vormen zitten hier onder één dak, wat toch wel een uniek gegeven is in de regio. Het zorgt voor een interessante kruisbestuiving”, vertelt Isabelle. Ze vergelijkt StudioDNA met een laboratorium. “Er ontstaan mogelijkheden, maar het kan ook ploffen en knallen. Hier mag dat, want het gebeurt in een veilige omgeving zonder enorme effecten voor de buitenwereld.”

Mixed media

De beeldende therapeute werkt samen met een aantal andere experts in een domein. Katrijn Janssens geeft muziektherapie. Zij beet woensdag de spits af met therapie voor baby’s, peuters, kleuters en hun ouders. “Samen muziek maken verbindt. Het is een heel fijn, herkenbaar middel. Muziek is bij dementen één van de laatste dingen die vervagen. Daarom ga ik ook werken met dementen en hun mantelzorgers. Ik richt me verder onder meer op jongeren die in groep rouwen aan de hand van muziek.”

Terwijl Isabelle zelf maandag start, begint bewegingstherapeute Karrie Donovan in september. Zij geeft onder meer sessies yoga en mindfulness. Voor speltherapeute Evi Slangen is het nog wachten tot oktober, wat ook geldt voor schrijfcoach Joris Peeters. “Ik ga workshops geven rond autobiografisch schrijven, kortverhalen en schrijfmeditatie. Je kan jezelf ontspannen, jezelf leren kennen, inspireren en ontroeren. Tijdens het schrijven komen er meestal ook emoties los.”

Al staan die domeinen niet volledig los van elkaar. “Als we een kinderboek maken, zorgen de kinderen bijvoorbeeld voor het beeld en de volwassenen voor de taal of vice versa. We kunnen hier ook beelden leren verklanken. Die mixed media maken ons concept net bijzonder”, aldus Isabelle.

Op maat

Bij geen enkele van de creatieve therapieën is voorkennis vereist. StudioDNA mikt op een ruim doelpubliek: individuen al dan niet met beperking, groepen, scholen, bedrijven… Zowel kinderen als volwassenen zijn welkom. “Programma’s op maat zijn uiteraard mogelijk”, aldus Isabelle.

Het aanbod in creatieve therapie hoopt StudioDNA nog te kunnen uitbreiden. “Een dramatherapeut of psycholoog zouden nog zeer welkom zijn”, vertelt Isabelle. Verder kunnen de ruimtes ook dienen voor andere kleinschalige workshops, boekvoorstellingen, aperitiefconcerten…