Wij gaan in gesprek met Evi Mervis over de kracht van verbindende communicatie en Rots en Water. Zij is in de werking van StudioDNA ‘verbinder’.

Dag Evi, welkom bij StudioDNA, wie ben jij en hoe situeer jij jezelf in het werkveld?

Ik ben Evi. Een voeler, een luisteraar, een spreker. Iemand die houdt van contact met anderen, iemand die kan genieten van stilte. Moeder van 3 kinderen (°2003, °2004 en °2006). Ik ben partner, vriendin, dochter, leerkracht en collega. En dat alles maakt dat ik trainer en coach in Verbindende Communicatie (Geweldloze Communicatie) en Rots en Water ben geworden.

Hoe ben je dan tot jouw werking gekomen?

Toen ik in het 6e middelbaar zat, wist ik dat ik graag op een creatieve manier met mensen wilde werken. Omdat er in dezelfde stad een lerarenopleiding gegeven werd leek dat een bijna voor de hand liggende keuze. Ik wist meteen dat ik moraal (zedenleer) wilde geven, dat was het vak waar ik zelf zo veel aan had gehad. Leren over mensen, over hoe we met onszelf en met elkaar in verbinding zijn, over de wereld, …
Vanuit mijn ervaringen in de klas en thuis groeide er een nieuwsgierigheid naar hoe ik die verbinding kon verbeteren. Want lessen geven aan kinderen over ‘vrienden zijn’ en dat thuis in de praktijk brengen met 3 kinderen… dat leek soms echt een andere wereld. Zeker na mijn scheiding.
Zo ben ik in 2014 aan mijn eerste opleiding Verbindende Communicatie begonnen. Ik leerde mezelf beter kennen. Ik kreeg meer inzicht en begrip voor anderen. En ik leerde mijn grenzen beter voelen en aangeven. Toen ik op zoek ging hoe ik dat kindvriendelijk kon maken, kwam ik bij ‘Rots en Water’. Een methode die kinderen uitnodigt om te voelen, te ervaren, en vanuit zelfkennis steviger in hun schoenen te staan.

Waar liggen jouw waarden en interesses als trainer en coach?

Voor mij zijn inzicht, integriteit en authenticiteit erg belangrijk. Wat maakt dat we doen wat we doen? Dat de anderen doen wat ze doen? Hoe kunnen we trouw blijven aan onszelf? Als trainer en coach wil ik mensen in verbinding brengen met zichzelf zodat ze van daaruit authentiek en eerlijk contact kunnen maken met anderen.

evi mervis verbindende communicatie trainer in studiodna

Heb je bepaalde uitspraken en/of mensen die voor jou en jouw werking belangrijk of inspirerend zijn?

De grondlegger van Verbindende Communicatie, Marshall Rosenberg, heeft ooit gezegd: ‘Elk oordeel is een tragische expressie van een onvervulde behoefte’. Alles wat we vervelend vinden aan de ander, en alles wat we geweldig vinden bij de ander, het zegt meer over onze eigen verlangens dan over de ander. Die uitspraak blijft me inspireren en me uitnodigen om steeds weer te gaan kijken wat er in mij ‘geraakt’ wordt. En eerlijk is eerlijk, soms is het best pittig om naar ons eigen stuk te gaan kijken. Daarom zijn de trainingen ook zo belangrijk. Meer inzicht geeft meer begrip. En dat geeft weer meer rust.

Wat is verbindende communicatie voor jou?

Verbindende Communicatie is voor mij een manier om inzicht te krijgen in wat er in mezelf leeft en wat er in de ander leeft. Wat heb ik nodig? Wat heeft de ander nodig? En hoe kunnen we een manier vinden die werkt voor ons beide. Het helpt me om meer begrip te hebben, zowel voor mijn eigen verlangens als die van de ander.

Wat is ‘Rots en Water’ voor jou?

Rots en Water is voor mij een vorm van ‘Verbindende Communicatie met het lijf’. De spelletjes en oefeningen zijn een aanzet om meer verbinding te maken met wat je wil, waar je onzekerheid zit, en waar je kracht. Om te voelen en te oefenen in ‘Rots’ zijn, en krachtig vast te houden aan wat belangrijk is voor ons. En om te voelen en te oefenen in ‘Water’ zijn, en soepel contact te kunnen maken met de ander.

En hoe ga jij dan te werk?

In beide trainingen laat ik graag zoveel mogelijk beleven. De deelnemers krijgen spelletjes en oefeningen om ervaringen op te doen. Vaak is dat in groep, soms ook individueel. Nadien kunnen ze in groep vertellen, en luisteren naar de ervaringen van anderen. Dat, samen met de theoretische kaders die ik geef, kan enorm veel inzicht geven. Vooral omdat het in kleine groep gebeurt, wat als ondersteunend wordt ervaren.

Vertel me wat meer over jouw aanbod bij StudioDNA?

Ik ga op 2 manieren aanwezig zijn binnen Studio DNA. Op het gebied van Verbindende Communicatie zullen er verschillende trainingen gegeven worden. Introducties en verdiepingen om de grondbeginselen onder de knie te krijgen. Er zullen ook losse modules gegeven worden die werken rond een bepaald thema, zoals ‘Boosheid’, ‘Levensvreugde’ of ‘Rouwen’. Later zal er ook een jaartraject aangeboden worden.
Op het gebied van Rots en Water zal er enkele keren per jaar een kamp aangeboden worden. Enkele dagen na elkaar intensief spelen, beleven en leren hoe we zowel kracht als rust kunnen ervaren.

Alvast bedankt Evi voor deze mooie woorden! Ben je geprikkeld na het lezen van ons gesprek, neem dan zeker een kijkje op https://studiodna.be/team/evi-mervis/ of neem contact op via evi@studiodna.be.