Ja, yoga is voor jou. Yoga is voor iedereen. Yoga is inclusief. Op elk moment van ons leven kunnen we helen en groeien. Voel je onrust? Ben je in of herstellende van een burn-out? Van een ziekte? Ben je in een rouwproces? Ben je zwanger of net bevallen? Ben je op zoek naar meer gronding? Naar ontspanning? Voel je je wel eens leeg, of overspannen? Yoga biedt een antwoord, op voorwaarde dat je de blik naar binnen wil richten en op zelfonderzoek wil gaan, dat je een ontdekkingstocht wil aangaan.

Is yoga zweverig?

Yoga betekent ‘verbinding’. Je verbinden met jezelf. Met je eigen lichaam, je ademhaling. Dit is pure gronding. Met yoga leer je je voeten te aarden, te wortelen, terwijl je fontanel open staat voor nieuwe inzichten. Yoga is dus niet zweverig, yoga is kijken, waarnemen wat zich echt voordoet.

Wat als je zenuwachtig wordt van stilliggen?

Als je die onrust in jezelf opmerkt, als je bang bent van stilte, dan is het misschien tijd om op je yogamat te gaan liggen. Wij bestaan uit de getijden van onze adem, in en uit, eb en vloed. Tussen twee golven is het stil. Stilte is noodzakelijk om te leven, te groeien en te helen. In de dynamiek tussen in-en ontspanning regenereert ons lichaam. Adem doorheen je weerstand en je zal versteld staan van de ruimte die zich opent.

Kan je yoga doen als je niet flexibel bent?

Flexibiliteit is geen doel op zich. Flexibiliteit is iets wat ontstaat als je spanning loslaat. Zolang we in een streven zitten, is er spanning. Het lichamelijke en het mentale beïnvloeden elkaar. Als we onszelf een verwachting opleggen, zal ons lichaam verstarren. En als we spanning ervaren in ons lichaam, zal ons brein zich daarop focussen. Door ons over te geven aan dat wat zich aanbiedt, los van oordeel, komen we tot ontspanning, en daarin kan flexibiliteit groeien.

Wat zijn de voordelen van yoga?

Die zijn gigantisch. Alleen al het verdiepen van onze ademhaling, onze middenrifspier laten bewegen, zorgt voor een massage van de organen. Een volledige uitademing geeft de boodschap aan het lichaam dat het veilig is, dat het zich mag ontspannen. De blik wordt minder éénrichtig, de hersenen ontspannen, je kan je waarneming gaan verbreden en verdiepen. Elke yogahouding beïnvloedt rechtstreeks ons hele metabolisme. Met yoga werken we niet alleen op de bewegingsspieren, maar ook op de diepere houdingsspieren. Een lichaam dat kan ademen, is gezond en voelt zich veilig. Ons brein kan dan ook ontspannen. En omgekeerd, wanneer we niet langer waarde hechten aan de wervelingen in ons brein, kunnen we waarlijke rust ervaren, fysiek en mentaal.