Wij gaan in gesprek met Karin Quirynen over de kracht van ergotherapie. Zij is binnen StudioDNA ergotherapeut voor voornamelijk kinderen en jongeren.
‘Ergo = “What matters to you” not “What’s the matter with you?” (AOTA president Ginny Stoffel)’
Dag Karin, wie ben jij en hoe situeer jij jezelf in het werkveld?
Ik ben Karin, 42 jaar, gehuwd en drie kinderen. Mijn man heeft een landbouwbedrijf en sinds ruim zeventien jaar hebben we ook een zorgboerderij.
Een eigenschap van mezelf is ‘alles goed willen doen’. Hierdoor botste de combinatie moeder, boerin en ergotherapeut wel eens. Er zijn immers grenzen. Daarom heb ik een tijd mijn carrière als ergotherapeut aan de kant geschoven en voor mijn gezin en bedrijf gekozen. Het typeert me wel een beetje; ‘zorgen voor’ en ‘eerst een ander, dan ik’. Je hoort me niet zeggen dat het gemakkelijk was. Ik heb vaak gevloekt. Ik had immers ook mijn interesses en doelen. Achteraf gezien was het wel de beste oplossing, anders hadden we niet gestaan waar we nu staan. Binnen het werkveld kan je me dus best vergelijken met een ‘flexibele werkkracht’!
Hoe ben je dan tot ergotherapie gekomen?
In het middelbaar heb ik Boekhouden-Informatica gestudeerd en dat was helemaal mijn ding niet. Hele dagen met cijfertjes bezig zijn, niets doen met je handen,… Ik wilde mensen helpen en creatief bezig zijn. Het was al snel beslist dat ik dat niet verder wilde gaan studeren. Een nicht van me studeerde ergotherapie en zo ben ik meer te weten gekomen over de richting. Het is een studie waar je veel kanten mee uit kan. Je kan er terecht in verschillende disciplines en doelgroepen. Ergo bekijkt de mens in zijn totaliteit en dat vind ik er zo mooi aan.
Waar liggen als ergotherapeut jouw waarden en interesses?
Een belangrijke waarde vind ik de mens centraal te zetten met al zijn kennis, kunnen, interesses,… Het gaat steeds om de persoon in zijn totaliteit. Hij is nooit alleen. Als je vertrekt van de persoon met zijn kracht en sterktes, dan kan je veel bereiken.
Mijn interesses liggen voornamelijk bij kinderen en jongeren. Hier heb ik me ook verder op gespecialiseerd door de voortgezette opleiding leer-en ontwikkelingsstoornissen bij te studeren en later nog de leerkrachtenopleiding voor de lagere school. Die laatste heb ik niet volledig afgemaakt, mijn stage in het laatste jaar ontbreekt er nog aan.
Wat is ergotherapie voor jou?
Ergotherapie is voor mij samen op weg gaan, inzetten voor een juist klimaat en de juiste randvoorwaarden creëren, om zo bij te dragen tot een proces, waarbij je herstelt, verwerkt en versterkt. Dit doe ik het liefst aan de hand van creatieve activiteiten. Door gewoon te doen!
En hoe ga jij dan te werk?
Ik vertrek vanuit de persoon zelf, zijn kunnen, zijn interesses,… De vraag die ik voorop stel is: ‘Wat is belangrijk voor jou?’ Van daaruit werken we verder, samen met vallen en opstaan en door te doen!
Vertel me wat meer over jouw aanbod bij StudioDNA?
Bij StudioDNA richt ik me voornamelijk op groepssessies voor kinderen van de lagere school.
De algemene ontwikkeling van een kind gebeurt voornamelijk door spel. Door te doen! Als je dan ziet dat kinderen minder en minder echt spelen, ravotten, vuil worden,… maar meer en meer achter de televisie zitten, tablet, GSM,… wil ik hen meer stimuleren om terug echt te spelen, fantasie te gebruiken. Maar het allerbelangrijkste is om hun handen te gebruiken! De ontwikkeling van onze handen is belangrijk. Met onze handen doen we ontzettend veel; veters knopen, schrijven, handen geven, iets vastnemen, loslaten,… Je kan het niet bedenken of we gebruiken onze handen!
De ontwikkeling van een kind verloopt heel verschillend. Wat heel normaal is. Bij de ene verloopt het schrijven wat moeilijk, of die veters knopen, of het knippen,… Hoe meer we die handen gebruiken, trainen, hoe beter!
Elk kind heeft baat bij een goede ontwikkeling van de handen dus … Wees welkom!
Samen wil ik met hen onze handen uit de mouwen steken!