Welke kunstvorm spreekt je aan of heb je een affiniteit mee? Kan muziek jou raken of zeggen klanken jou meer dan woorden? Dan is muziektherapie mogelijks iets voor jou.

Wat is muziektherapie?

‘Waar woorden tekort schieten, spreekt de muziek.’ – Hans Christian Andersen

Muziektherapie is een vorm van creatieve therapie, waarbij je vertrekt vanuit het medium muziek. In muziektherapie wordt de taal van muziek aangereikt om jezelf uit te drukken, naast die van het spreken.

Bij muziektherapie staat de ervaring centraal. De muziek wordt beleefd en dat doet ieder op zijn eigen manier.

De muziektherapeut biedt een veilige ruimte om te beleven, te onderzoeken, te spelen en te leren. De therapie is een ruimte van overgang, die op een creatieve manier binnen- en buitenwereld met elkaar verbindt. Een ruimte waarin men in veiligheid kan bewegen tussen werkelijkheid en verbeelding.

Muziektherapie: hoe werkt het?

De muziektherapeut gaat samen met jou aan de slag vanuit muziek in al haar facetten.

Tijdens muziektherapie kan er naar muziek worden geluisterd, kan er bestaande muziek worden gespeeld,  er kan worden geïmproviseerd, gezongen, gespiegeld, getransformeerd,…

In de therapie kan je creatief vormgeven aan je persoonlijk verhaal, contact maken met gevoelens door te ervaren en in veiligheid gevoelens uiten.  In groep biedt muziektherapie de mogelijkheid om de relatie met de ander te onderzoeken. Het laat je op een veilige manier experimenteren met andere manieren van reageren. Het scherpt je vaardigheden aan (cognitief, gedragsmatig, neurologisch, motorisch,…). Het kan rust bieden, als je die zelf niet vindt. Het vertelt, verklankt waar de woorden (nog) ontbreken of overstemmen. (Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie)

‘Na de stilte komt muziek het dichts bij het zeggen van het onzegbare’ – Aldous Houxley

Muziektherapie: voor wie is dat?

Muziektherapie kan van waarde zijn voor iedereen in onze samenleving, zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen. De meest uiteenlopende vragen of moeilijkheden kunnen een vertrekpunt zijn voor muziektherapie.

Kunstzinnigheid en muzikale voorkennis zijn niet noodzakelijk om een therapeutisch proces te doorlopen in muziektherapie. Je hoeft niet ervaren of vaardig te zijn. De nadruk ligt steeds op jouw proces en jouw ervaring in de muziek.

‘Iemand zoekt, twijfelt, ontwijkt, neemt uitdagingen aan, vindt oplossingen in het medium, met andere woorden: hij beleeft, geeft vorm en geeft betekenis.’ – Schweizer

Muziektherapie: wat is de waarde?

‘Muziek is de moedertaal van het hart’- Ernst Hohenemser

Katrijn Janssens, muziektherapeut, vertelt over de waarde van muziektherapie: ‘Muziek raakt. Muziek is een taal die iedereen verstaat, ook al heb je geen woorden. Muziek draagt. Muziek weerspiegelt wat vanbinnen leeft. Muziek zet in beweging. Muziek zet een proces in beweging. Via muziek maak je weer contact met anderen en met jezelf.’ Lees hier verder het interview met Katrijn Janssens.

Geprikkeld? Ervaar zelf de kracht van muziek. Wees welkom.