Muziek raakt
Muziek is een taal die iedereen verstaat, ook al heb je geen woorden.
Muziek draagt
Muziek weerspiegelt wat vanbinnen leeft.
Muziek zet in beweging
Muziek zet een proces in beweging.
Via muziek maak je weer contact met anderen en met jezelf.’ – Katrijn Janssens

Wij gaan in gesprek met Katrijn Janssens over de kracht van muziek en muziektherapie. Zij is binnen StudioDNA muziektherapeut voor verschillende leeftijden en doelgroepen.

muziektherapie met ouderen
ozewiezewo studiodna muziektherapie
muziektherapie studiodna
muziektherapie

Kennismaking

Dag Katrijn, vertel eens. Wie ben jij en hoe situeer jij je in het werkveld?

Een twintigtal jaar geleden studeerde ik muziektherapie aan het Lemmensinstituut in Leuven. Ik houd van mensen en ik houd van muziek. In de opleiding muziektherapie kon ik deze twee passies verbinden. 

Ik werkte eerst met volwassenen en later met jongeren met een verstandelijke beperking. De oprechtheid en eerlijkheid waarmee zij je tegemoet treden, het raakt me nog steeds. Ze hebben ‘een zesde zintuig’ zeg ik vaak. En misschien is het net daar wel dat we elkaar vinden. Momenteel werk ik als muziektherapeut in Bethanië ggz op de verslavingsafdeling. Ik ondersteun ook een contactkoor voor mensen met dementie en hun mantelzorger in Hoogstraten. Ook daar toont zich de kracht van muziek. En om die kracht nog meer te kunnen inzetten startte ik als zelfstandig muziektherapeut in StudioDNA. 

Hoe ben je tot muziektherapie gekomen? 

Als kind en later als jongere voelde ik mij  ‘begrepen’ door muziek. Ik luisterde graag naar muziek, vooral liedjes ‘met inhoud’. Maar nog liever maakte ik zelf muziek. Mijn eerste instrument was gitaar, want ik wilde mezelf al zingend kunnen begeleiden. Misschien was mijn voorbeeld wel ‘Maria’ (Julie Andrews) uit de film ‘The Sound of Music’. Zij ‘omarmde’ letterlijk de kinderen met haar muziek. Zij leerde de kinderen zingen en muziek maken en ‘containde’ zo hun gevoelens; gaande van het gemis van de mama die gestorven was, over het bang zijn tijdens het onweer of voor de oorlog, tot het heerlijke verliefd zijn…

Wat?

Wat is muziektherapie (voor jou)? En hoe ga jij dan te werk? 

Muziektherapie is een vorm van psychotherapie, maar in plaats van ‘praten’ staat ‘muziek’ centraal. Vaak beginnen we wel met een gesprek en komt er een thema bovendrijven.  Dit thema gaan we dan verkennen door samen muziek te maken. In onze ‘muziekstudio’  staan o.a. een piano, gitaar, metallofoon, klokkenspel, klein slagwerk, conga’s en djembé’s,…. allemaal instrumenten die iedereen kan bespelen.

Samen naar muziek of een lied luisteren, is ook heel sterk. Samen voelen wat een lied met je doet, kan heel verhelderend zijn. Soms wordt tijdens de muziektherapie pas duidelijk waarom iemand juist dit lied koos….

Meestal beginnen we met individuele sessies. Maar het is ook heel boeiend om daarna verder te gaan in groepsmuziektherapie. 

Voor wie?

Voor wie is muziektherapie geschikt? En met welke hulpvragen en moeilijkheden kan men bij jou terecht?

Muziektherapie is eigenlijk voor iedereen geschikt. Iedereen kan muziek maken, een toets van de piano spelen, een snaar aanraken, op de conga slaan of klein slagwerk laten klinken,… Je hoeft zeker niet muzikaal te zijn. Muziek gestudeerd hebben is dus zeker geen voorwaarde. Integendeel. Soms maakt dit het juist moeilijker om vrij te spelen omdat je het net ‘goed’ wil doen. Via muziek kan je ook de meer onbewuste lagen in jezelf bereiken en verkennen.

Zelfs als er geen woorden zijn, ik denk dan aan mensen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking, kan je via muziek contact maken. Een contact waarin ‘wat vanbinnen leeft’ toch kan klinken en kan gevoeld worden.

Waarde en Kracht?

‘Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek.’ – Hans Christian Andersen

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Privacy Policy.
Ik Accepteer

In deze video ‘Improvisatie Droom’ fantaseren, dromen en maken jongeren met een verstandelijke beperking muziek.  Ieder zijn talent, ieder zijn droom.

Katrijn, erg bedankt voor jouw woorden en inspiratie.

Geprikkeld? Ervaar zelf de kracht en waarde van muziek. Wees welkom.

Verken verder. Hieronder de link naar een artikel op vrt.be over zorgverleners in woonzorgcentra Zorgbedrijf Antwerpen die als dansend verbinden met bewoners met dementie.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/03/10/zorgverleners-vinden-al-dansend-verbinding-met-bewoners-met-deme/