Waarom dansen we?

Omdat dansen ons blij maakt, sombere gevoelens verdwijnen als sneeuw voor de zon. Nee echt, probeer maar eens. Je wordt zelfs blij als je maar iemand ziet dansen. En het effect wordt alleen maar sterker als je met meerdere samen danst, je voelt de verbinding, het sociale aspect geeft je een goed gevoel.

Sinds mensenheugenis wordt er gedanst. Onze voorouders dansten samen om het leven te vieren, expressie te geven aan hun emoties, spanningen te ontladen, zichzelf te realiseren en verbinding te maken. Ook nu zijn er nog volkeren die dit actief beleven, denk maar aan de haka dans uit Nieuw-Zeeland.

Wat doet dans- en bewegingstherapeut met jou?

Dans- en bewegingstherapie is een lichaamsgerichte vorm van creatieve psychotherapie Deze gespecialiseerde vorm helpt je bewust te worden van je lichaam en je blokkades.  Bewust worden van jouw lichaam betekent je bewust worden van jouw gedrag, jouw denkpatronen, stemmingen, handelingen en indrukken. Kortom: bewust worden van jouw lichaam staat gelijk aan het bewust worden van jouw mogelijkheden.

Een dans- en bewegingstherapeut herstelt als het ware het contact met je lichaam, zodat je je weer veilig voelt in jouw lichaam. Als dans- en bewegingstherapeut vraag je je af waarom iemand zus of zo beweegt? En wat kun je er aan toevoegen? Door dat je er iets aan toevoegt, kunnen er nieuwe bewegingen ontstaan. Deze veranderingen zorgen in het lichaam voor emotionele en mentale veranderingen.

Kortom, geef je over aan een dans- en bewegingstherapeut en je voelt je terug als één geheel. Je herkent makkelijker de signalen dat je je grenzen bereikt en je voelt je gelukkiger.

Daar hoort wel een beetje theorie bij

Want theorie is soms belangrijk om de dingen te kaderen. Ik wil het hier eventjes hebben over de hormonen, omdat dansen en bewegen een sterke invloed hebben op onze hormoonhuishouding. Hormonen zijn chemische stoffen die een invloed hebben op de werking van ons lichaam, dat gaat over de werking van onze organen, tot hoe we ons voelen. Ons lichaam heeft maar weinig van die hormonen nodig om een groot effect op ons te hebben.

Een grote groep binnen de hormonen zijn de neurotransmitters. Voorbeelden hiervan zijn serotonine, endorfines, adrenaline…. Ze hebben een belangrijke rol in de hersenen, ze bepalen onze o.a. onze stemmingen.

Als je danst gebeurt er heel wat intern, er komen heel wat neurotransmitters vrij zoals dopamine (het gelukshormoon) maar ook oxytocine (het knuffelhormoon), serotonine (is een stemmingsregulator) en endorfines (geven een gevoel van euforie). En daarom worden we zo blij als we dansen!

Tot op de dansvloer