Bij drama denken we vooral aan het theater. Op het podium voeren de acteurs een toneelstuk op. Ze transformeren zichzelf op de planken en brengen een verhaal aan het publiek.

Acteren en expressie liggen aan de basis van drama. Het is ook de basis van hoe wij ons als mens en als persoon uitdrukken. Acteren en expressie toont zich namelijk ook in onze gezichtsuitdrukkingen, onze lichaamstaal- en houding, woordgebruik, intonatie, stem, hoe wij ons bewegen, kleden,..

Drama kan naast het theater dus ook een veilige vorm zijn, waarin iemand op een bewuste manier zijn innerlijke wereld kan onderzoeken, ontdekken en tot uiting brengen. Drama biedt vele ingrediënten aan waarmee iemand op onderzoek kan gaan. Denk aan improvisatie, verhalen, spelen, voordracht, kostumering, beweging, expressie, projectie, transformatie, imitatie, interactie,…

Via de wereld van drama ga je op ontdekkingstocht’, stelt dramacoach Bieke De Loore, ‘en leer je gaandeweg jezelf en je mogelijkheden beter kennen. Wie ben ik? Wie kan ik nog zijn? Wie is de ander? Hoe verhoudt die zich tot mij? Wat heb ik in mij? En wat nog meer? Alles mag er zijn. Alles mag er uit. Laat het maar stromen. Hier krijgt het een plaats.

In het doen alsof bij drama kunnen mensen op een veilige manier op verkenning gaan in hun innerlijke wereld, zonder dat dit gevolgen heeft in het dagelijks leven. In deze alsof-situatie kunnen we nieuwe werkelijkheden verkennen, waarin de aspecten van de ‘echte wereld’ een plaats kunnen krijgen. Nieuwe werkelijkheden waarmee we in vrijheid kunnen spelen en experimenteren met eigen emoties, gedrag en patronen. Het spel is een belangrijke manier om actief ervaringen op te doen, die kunnen worden meegenomen naar het dagelijks leven.

Je ontdekt meer over een persoon in een uur spel, dan in een jaar conversatie. – Plato

Drama en expressie: voor wie?

Hoe breng jij jezelf tot uiting? En heb jij je eigen stem al gevonden?

Drama is er voor iedereen die wil ervaren, onderzoeken en experimenteren. Bij drama gaat het om het ontdekken van je eigen lichaam en stem en de expressie van eigen ervaringen en emoties. Je kan op een afstand naar jezelf of een situatie kijken of juist inzoomen. Spiegelen, verkleinen of juist vergroten. Het gaat over interactie en verbinding met jezelf en de met de ander. Monoloog en dialoog. Het gaat over experimenteren en repeteren binnen het spel, om op een creatieve en ervaringsgerichte manier om te gaan met je innerlijke wereld en de wereld rondom.

Drama is er voor hen die opnieuw willen leren spelen, voor hen die aan de slag willen gaan met hun onzekerheden of angsten en voor hen die op zoek zijn naar hun eigen stem.

Drama en expressie: de waarde

Bieke De Loore, dramacoach en -leerkracht, vertelt over de waarde van drama en expressie. Drama heeft Bieke een portie zelfvertrouwen gegeven en ze leert haar leerlingen ook op een heel andere manier kennen. Ze ziet hen groeien in hun rol, in hun eigenwaarde, in hun zelfvertrouwen, en dat is zo mooi om te zien.

De momenten waarin toneel en drama een rol spelen, lijken op de één of andere manier beter te blijven hangen in onze herinneringen. Wanneer ik voor de klas sta en het vaak niet zo geliefde vak Frans geef, weet ik dat de leerlingen het meest leren en onthouden wanneer ik – helemaal overenthousiast en vol expressie – het woord imiteer dat ze niet begrijpen. Ook al denken ze dan misschien dat ik compleet gek geworden ben, ze zullen de betekenis van dat woord waarschijnlijk nooit meer vergeten. En zo werkt het ook wanneer zij zelf iets uitbeelden of zich inleven in een bepaalde rol. Het jaarlijkse schooltoneel is telkens weer het hoogtepunt van het schooljaar, zowel voor mij als voor de leerlingen. Het is daar dat de herinneringen gemaakt worden. En niet alleen dat. Verlegen leerlingen bloeien stapsgewijs open en durven zich uitdrukken, nieuwe talenten en mogelijkheden worden ontdekt, er wordt op grenzen gebotst, nagedacht over oplossingen en samengewerkt.

Geprikkeld? Ervaar zelf de kracht en de veelzijdigheid van drama en expressie. Wees welkom.